Навършиха се 401 години от  построяването на от  най-старите арменски

...
Навършиха се 401 години от  построяването на от  най-старите арменски
Коментари Харесай

Арменският храм "Света Богородица" в Силистра навърши 401 години



Навършиха се 401 години от  построяването на от  най-старите арменски храмове в България  " Света Богородица " в Силистра. 

Русенският арменски духовник Дираяр Хадавян отслужи литургия във връзка празника и пожела здраве и триумфи на етническите арменци в Силистра. Ден преди този момент на миряните бе раздаден курбан за здраве. Да почетат празника на съгражданите си в храма дойдоха Доростолският митрополит Яков и Протопрезвитер отец Добри Чаков.

Светските управляващи бяха показани от регионалния шеф Ели Тодорова и заместник-кмета Тихомир Борачев, които връчиха дарове на ръководителя на Църковното настоятелство Екатерина Тодорова. 

Макар и през днешния ден в Силистра да са останали към 60 представители на арменската общественост, арменците са измежду най-старите поданици на Силистра. 

Според исторически свидетелства, арменец е управлявал Силистра през 11-ти век. През 1016-та година пълководец на Доростол е Джоджик, който е с армено-грузински генезис. В двора на църквата има и мемориал за жертвите на турския геноцид над арменците през 1915-та година.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР